Világ hírű Cigány származású hírességeink.

 

ELVIS AARON PRESLEY

 

(1935. január 8.- 1977. augusztus 16.)

 

- a rock?n?roll királya

 

 

Elvis Presley Tupelóban született 1935. január 8-án.

      Apai ágon Cigány származású innen örökölte zenei és tánc tehetségét,jellegzetes fekete haját.

 

 

 

Híres cigányok! Elvis Presley , a zene királya , "A király", ősei cigányok voltak. Ez az igazság. Az USA-ban ezzel tisztában vannak. Cigányok a : politikában, művészetekben, sportban kiválóbbnál kiválóbb emberek voltak. Korszakalkotók. Tehetségük és egyéniségük tették őket halhatatlanná, bálvánnyá mindenki számára. Nobel béke díjas: Teréz Anya. Ő is cigány volt. Sir Michael Caine. Színész, vagy a másik szintén színész Bob Hoszkins. Zenészek között még meg kell említenem a többszörös Grammy díjas Carlos Santana 10 szeres Grammy díjas. Cinka Panna, Dankó Pista. De a sportban is jeleskednek a cigányok: Van akinek a halála után is tagadnia kell cigányságát. De itt van a ládarúgók közül két nagy név: Eric Cantona vagy Zlatan Ibahimovic.

 

Az Arany csapatban is voltak cigány származásúak csak , hogy tudjátok. Politikusok: Ez kényes. USA egykori elnöke igen, igen kiírom Bill Clinton. Mindenki tudja mégsem beszélnek róla a kényelmetlen.  Elvis Presleyt a királyt említve ne feledkezzünk meg a másik királyról. A mozgó kép, a humor az akrobatika a művészet a geg, Hitler és a diktatúrák kigúnyolójáról, a cigányról akinek a neve: Chalie Chaplin.

 

 

 


 

 

 

 


 

 

 

 

  Kalkuttai Boldog Teréz, közismert nevén Teréz anya (születési neve albánul: Agnes Gonxha Bojaxhiu; arománul: Agnesa/Antigona Gongea Boiagi; Szkopje, 1910. augusztus 27.  Kalkutta, 1997. szeptember 5.) vlach, pontosabban a mai Albániában és Macedóniában is kisebbségben élő aromán és Cigány nemzetiséghez tartozó, római katolikus apáca, a Szeretet Misszionáriusai szerzetesrend alapítója, a Nobel-békedíj (1979) és számos magas kitüntetés tulajdonosa, aki Kalkutta szegényei között végzett áldozatos munkájával az egész emberiség elismerését kiváltotta.

 

Sir Michael Caine (London, Anglia, Egyesült Királyság 1933. március 14.),Cigány Származású, az angol színjátszás nagy öregje, aki pályafutása alatt már több mint száz filmben szerepelt. Kétszer tüntették ki Oscar-díjjal, először Woody Allen Hannah és nővérei (1986), majd Lasse Hallström Árvák hercege (1999) című filmekben nyújtott alakításáért. 1964-ben a Zulu című nagyjátékfilmben debütált a mozivásznon és azóta számos nagy sikerű alakítás fűződik a nevéhez. Művészi érdemeinek elismeréseként 2000-ben II. Erzsébet királynő lovaggá ütötte.

 

 

 

fjabb Robert William Bob Hoskins (1942. október 26.) Golden Globe-díjas és Oscar-díj jelölt angol színész.

Jellegzetes kopasz fejbúbja és zömök testalkata mellett híres az erős brit „cockney” akcentusáról és harcias, energikus természetéről. Előszeretettel alakít politikusokat, történelmi személyeket: A Mussolini és énben (1985) magát az olasz vezért alakította, 1994-benWinston Churchillt alakította a World War II: When Lions Roared című TV-filmben, az 1995-ös Nixonban pedig a kétes hírnevű elnök politikustársát, J. Edgar Hoovert keltette életre. Hoskins családi filmekben is szerepel: Roger nyúl a pácban, Hook, Super Mario kalandjai.

I

 

Carlos Augusto Alves Santana (Autlán de Navarro, Jalisco, Mexikó, 1947. július 20.–született cigány származású ) Grammy-díjas mexikói latin  rockzenész és gitáros. Az 1960-as évek végén vált ismertté csapatával, a Santana Blues Band együttessel. 1982-ben és 2008-ban 300 ezer ember előtt koncertezett. Santana latin zenei hatásait ötvözte a west coast rockkal, így már a kifejezés feltalálása előtt is "fusion" zenészként működött. 1972-ben Santana John McLaughlin példáját követve spirituális jazz-fusion irányba indult el. 1976-tól kommersz rock- és tánczenei elemeket belesző dalaiba, ami máig védjegyévé számít. Gyakran dolgozik együtt más zenészekkel, és folyamatosan próbál új stílusokat felfedezni, melyekkel tovább fűszerezheti saját zenéjét is. Santana nagyon letisztult és szenvedélyes gitáros, gitárjával olyan feszültséget képes teremteni, mint kevesen. Hangzása egyedi, játéka különös kifejezőerővel bír.

 

 

Éric Daniel Pierre Cantona, az egyik legsikeresebb Cigány származású francia labdarúgó. Az 1980-as, 1990-es években játszott. Csatárként szerepelt klubjaiban. Igazán nagy sikereket Angliában ért el. Profi karrierjét a Manchester Unitedben fejezte be, ahol öt év alatt négyszer Premier League címet, kétszer Ligakupát és FA-kupát nyert.

Cantonáról, akit Eric a király (Eric the King)[1] néven is ismernek, úgy tartják, jelentős szerepet játszott a Manchester Unitedfeltámadásában és mindvégig élvezte ikonikus státuszát a klubnál és az angol futballban egyaránt. 2001-ben megválasztották az évszázad játékosának, és a United drukkerek a mai napig "King Eric"-ként (Eric király) emlegetik. Ő a francia strandfutball válogatott aktuális menedzsere.

 

 

Zlatan Ibrahimović (Malmö, 1981. október 3. – ) bosnyákcigány és horvát származású svéd válogatott labdarúgó. Jelenleg az olasz Milan és a svéd válogatott játékosa. A Barcelona 1 éves kölcsönszerződést kötött a Milan együttesével, az utána lévő évben pedig a Milan vezetői le is igazolhatják az óriás svéd csatárt. Vagyis visszatérhet Milánóba, de nem az Inter csapatába hanem a Milanba.

 

 

William Jefferson Clinton (született William Jefferson Blythe III) (Arkansas, Hope, 1946. augusztus 19. ősei cigányok voltak.) 1993 és 2001 között azAmerikai Egyesült Államok 42. elnöke, előtte Arkansas állam kormányzója.

William Jefferson Blythe III (legifjabb) néven született az Arkansas állambéli Hope városában, de Hot Springsben nőtt fel. Édesapja, William Jefferson Blythe Jr. születése előtt három hónappal autóbalesetben meghalt. Édesanyja a gyászév letelte után feleségül ment Roger Clinton autókereskedőhöz, aki a nevére vette.

Clinton a Demokrata Párt tagja lett, mérsékelt politikusként tartják számon. Belpolitikájában fontos szerepet kapott az oktatás reformja, a kézifegyverek kereskedelmének és a környezetvédelmi szabályoknak a szigorítása. Külügyi politikájában fontos volt a kereskedelmi korlátok lebontása, az észak-írországi és az izraeli konfliktusok megoldását célzó erőfeszítésekben fontos szerepet játszott. Második kormányzati ciklusára rányomta bélyegét a Monica Lewinsky-botrány.

Clinton volt az USA harmadik legfiatalabb elnöke, és az első elnök, aki a második világháború befejeződése után született.

Egyetemi éveit a School of Foreign Service (Georgetown University) keretei között töltötte, ahol nemzetközi kapcsolatok területen szerzett diplomát. Eközben William Fulbright szenátor kongresszusi segédje volt. Ezután az angliai Oxford Egyetemen (University College) tanult, Rhodes-ösztöndíjjal, és jogi diplomát szerzett a Yale Law Schoolon. Itt ismerte meg későbbi feleségét, Hillary Rodhamet, akivel 1975-ben összeházasodott. Egy lányuk van, Chelsea, aki 1980-ban született.

 

 

 

Sir Charles Spencer Chaplin (közismertebb nevén Charlie Chaplin, London, 1889. április 16.  Vevey, Svájc, 1977. december 25.) angol filmrendező, forgatókönyvíró, színész, zeneszerző, 

       vágó, filmproducer.

 

Mivel anyai nagyanyja cigány származású volt, és Chaplin az 1960-as években – mikor a vándorló életmódot adminisztratív eszközökkel igyekeztek ellehetetleníteni Nagy-Britanniában – többször nyilvánosan kiállt a cigányság jogai mellett; nem sokkal halála után, 1978-ban a második Roma Világkongresszus a születése napját, április 16-át a Roma Színészek Világnapjává nyilvánította.

 

 

Világ hírű Cigány származású hírességeink. hozzászólásai

Szólj hozzá

0.006 mp